مشکلات ارتودنسی چیست؟

در شرایط ایده آل، دندان های فک بالا و پایین به خوبی بر روی یکدیگر قرار می گیرند و هیچ گونه عدم تناسب و عدم تقارن در دندان ها و فک مشاهده نمی شود. اگر شرایطی غیر از این وجود داشته باشد، باید جهت بررسی، تشخیص و اصلاح ناهنجاری دهان و دندان ( مال اکلوژن )، به یک متخصص ارتودنسی مراجعه شود.بسیاری از مشکلات ارتودنسی از روابط نادرست یا نامتناسب فک ها با یکدیگر به وجود می‌آیند. مثلاً فک بالا، کوچک‌تر از فک پایین و یا فک پایین، کوچک‌تر از فک بالا می باشد.

موارد دیگر:

  • اوربایت
  • کمبود یا اضافی بودن دندانها
  • دندانهای نهفته
  • دندانهای شیری که نیفتاده اند.
  • چانه عقب تر از حد طبیعی
  • مشکلات مفصل فک و مشکلات عضلانی
  • دیده شدن لثه ها حین لبخند

مشکلات ارتودنسی دهان و دندان دو دسته هستند :

  • مشکلات فکی
  • مشکلات دندانی

فاکتورهای ژنتیکی ، عوامل محیطی و یا ترکیبی از هر دو می تواند بر هر دو دسته تاثیرگذار باشد.مشکلات استخوانی در ناهنجاری ارتودنسی در اغلب موارد ارثی می باشد و دارای درمان پیچیده تری ست. برای اصلاح مال اکلوژن فکی یا اسکلتی، سن بیمار از مهم ترین موارد می باشد به نحوی که کنترل درمان و هدایت دندان ها وفک، تنها قبل از بلوغ جنسی امکان پذیر است و اینکه بعد از بلوغ در صورتی که شدت مشکلات فکی زیاد باشد تنها راه حل ممکن ، ارتودنسی همراه با جراحی فک است.

مشکلات و عوارض جانبی ارتودنسی چیست؟

اگر بیماری که دندان‌های خود را ارتودنسی کرده است به توصیه‌های متخصص ارتودنسی عمل نکند، حین درمان با مشکلاتی مواجه خواهد شد که بعضی از این مشکلات عبارتند از:

بهداشت دهان و دندان، بیماری‌های لثه و پوسیدگی و یا لکه دندان :

بسیاری از بیماران به اشتباه تصور می‌کنند که دلیل ورم لثه آنها استفاده از براکت های ارتودنسی است، و دلیل لکه‌هایی روی دندان‌ یا پوسیدگی های جدید؛ براکت ها هستند که به هیچ وجه تصور درستی نیست.

به هر صورت رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان به خاطر مسواک زدن‌های عجولانه و ناکافی امکان ایجاد این مشکلات را بیشتر می‌کند. رژیم غذایی غلط و همچنین مصرف بیش از حد خوراکی‌های شیرین و نوشیدنی‌های اسیدی می‌تواند به دندان‌ها آسیب بزند. رعایت نکردن کامل بهداشت دهان و دندان یا نداشتن یک رژیم غذایی سالم مخصوصا وقتی که از بریس‌های ثابت استفاده می‌کنید باعث ایجاد بیماری‌های لثه و خونریزی آن، پوسیدگی دندان و لکه‌دار شدن آن‌ها در اطراف بریس ها می‌شود.

ناراحتی :

هیچوقت داشتن بریس در دهان یا تنظیم آنها باعث اذیت بیمار نمی‌شود. برای انجام این کار از سوزن یا شی‌ء تیزی استفاده نمی‌شود و نیاز به خوابیدن بیمار برای انجام آن نیست! بریس‌های متحرک خیلی ساده روی دندان نصب می‌شوند و بریس‌های ثابت نیز با چسب روی دندان چسبانده می‌شوند.

گاهی بعد از نصب بریس ها ممکن است تا چند روز ممکن است احساس ناراحتی کنید. اما مقدار این درد بسته به بیمار میتواند متفاوت باشد. ممکن است دندان‌های بیمار کمی درد گرفته یا لق شده و به فشار گاز گرفتن حساس شوند. داروهای مسکن معمولی می‌توانند به کاهش درد و ناراحتی کمک کنند.

تحلیل ریشه دندان :

این موضوع همان کوتاه شدن ریشه دندان است. این عارضه می‌تواند با وجود انجام درمان ارتودنسی یا حتی بدون آن اتفاق بیفتد. میزان آسیب‌دیدن دندان ناشی از تحلیل رفتن ریشه را به سختی می‌توان پیش‌بینی می‌کند. بعضی از بیماران در طول دوره درمان ارتودنسی امکان ابتلا به این بیماری را دارند در حالی که برخی دیگر مشکلی برایشان به وجود نخواهد آمد.

تغییراتی کم در طول ریشه دندان در طول دوره ارتودنسی طبیعی است و معمولاً قابل‌ چشم پوشی است و باعث بیماری در سلامت دهان و دندان نمی‌شوند.

آسیب‌دیدگی ناشی از استفاده از براکت ها :

برخی تجهیزات و بریس‌های ارتودنسی در درمان ارتودنسی به کار برده می‌شوند و همیشه احتمال بروز برخی خطرات احتمالی در هنگام استفاده از آن‌ها وجود دارد.

از آنجا که بریس روی دندان‌ قرار می‌گیرد، ضربه به دهان یا دندان ممکن است بیمار را با زخم در دهان یا روی لب‌ها مواجه کند.
بنابراین حتما در زمان انجام فعالیت‌های فیزیکی یا ورزش از محافظ‌های دهان استفاده کنید.

لق شدن یا شکستن سیم‌ها و براکت ها هم می‌تواند برای لب‌ها یا دهان ایجاد جراحت کند.

بنابراین برای غذا خوردن دستورالعمل‌های متخصص ارتودنسی را پیروی کرده تا احتمال آسیب‌دیدگی‌ها به حداقل برسد.

خطرات احتمالی عمل جراحی ارتوگناتیک :

تعداد اندکی از بیماران به هر دو روش ارتودنسی و همچنین جراحی برای اصلاح فک و دهان خود نیاز دارند. مانند همه عمل‌های جراحی دیگر، این عمل‌های جراحی هم ممکن است با خطرات احتمالی یا عوارض جانبی همراه باشند. در صورتی که متخصص ارتودنسی انجام عمل جراحی را توصیه کند باید عوارض ارتودنسی و عوارض جراحی و مشکلات به تفصیل با جراح مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.

صدا دادن یا درد مفصل فک :

در برخی موارد ممکن است مشکلاتی در مفصل فک ایجاد شود (مفصل گیجگاهی) یا عضلات صورت که باعث درد مفصل و اشکال در باز کردن فک، درد عضلات و صدای مفصل، گوش درد و سردرد نیز ممکن است بوجود آید.

برخی از مشکلات ارتودنسی

اپن بایت

عقب بودن فک پایین

دندانهای فاصله دار

 

دندان نهفته

دندان‌های غایب

بایت عمیق

 

کراس بایت

جلو بودن فک پایین

نامرتبی دندان‌ها